zondag 6 september 2015

Klas 4 - Leesautobiografie

Lezen in mijn leven

Mijn hele leven lang heb ik van lezen gehouden. In deze leesautobiografie zal ik beschrijven hoe dit zich ongeveer ontwikkelde, beginnend bij de periode waarin ik nog amper kon lezen, en het zal eindigen bij mijn verwachtingen voor de komende drie jaar

Laten dus maar bij het begin beginnen. De periode waarin ik nog niet zelf kon lezen was lang geleden, zo lang dat ik me er nog maar weinig van kan herinneren. Mijn ouders vonden het namelijk al vrij vroeg nodig dat ik zelf leerde lezen, ook omdat ze zelf geen zin hadden om me voor te lezen. Maar ik meen me te herinneren dat ze me wel klassieke kinderboeken voorlazen. Toen was ik een grote fan van sprookjes waar magie in voorkwam. Ik vond het erg leuk om naar verhalen te luisteren. Ook in mijn muzieksmaak was dit terug te zien. Ik vond het geweldig om naar bijvoorbeeld de sesamstraat musical te luisteren, en de muziek van Dolfje Weerwolfje had geen geheimen voor me. Als iemand benieuwd is naar de tekst van mijn lievelingslied in die tijd, hier is de link: http://muzikum.eu/nl/123-10506-144934/sesamstraat/de-wereld-rond-songtekst.html

Dit was niet echt de interessantste periode in mijn leven. Toen ik 3 was dwongen mijn ouders me om te leren lezen. In het begin vond ik het echt niet leuk, en kwam ik met moeite door de simpelste boekjes heen. Pas in groep 2 of  3 begon ik het echt leuk te vinden, en ging ik boeken lezen voor de lol. Omdat ik heel graag veel wilde lezen trainde ik mezelf in sneller lezen. Hierdoor las ik ook veel meer, en moeilijkere boeken dan de rest van de mensen in mijn klas. Daardoor vond ik het ook meestal erg saai als de leraar boekjes voorlas. Ik vond ze namelijk niet interessant, en wanneer ik een van mijn boeken voorstelde was dat weer "te moeilijk voor de rest van de klas."
Ook daarom ging ik steeds meer zelf lezen. Eerst vooral dingen die mijn ouders me aanraadden, maar later ging ik ook steeds vaker naar de medewerkers van de bibliotheek en vroeg ze wat leuke boeken waren. Dat was echt de periode waarin ik mijn leessmaak aan het ontwikkelen was. Ik hield vooral van avonturenverhalen. Ook Harry Potter behoorde tot mijn favorieten. Ik geloof dat ik die serie minstens zeven keer heb herlezen, en iedere keer weer wat nieuws ontdekte wat ik eerder had gemist. In groep 7 en 8 ontwikkelde ik ook een smaak voor Fantasy. 
En toen ging ik naar de middelbare school. Daar begon ik dus met vooral interesse in avonturenhalen en een beetje Fantasy. In de eerste en tweede werd ik steeds meer naar het genre Fantasy en Science-Fiction toegetrokken. Ik vond deze boeken heel leuk omdat iedere serie me weer naar een andere wereld bracht, waar magische dingen gebeurden. 
Door de jaren heen zijn die boeken ook geleidelijk moeilijker geworden. Zo begon ik in de eerste met vrij makkelijke boeken. De thema's daarin waren meestal niet zo diep, het waren meestal puur avonturenverhalen. In de tweede begon ik met wat diepere, duistere boeken. De thema's werden wat dieper, er kwamen morele vragen in voor, en het algemene thema werd een stuk duisterder. Ook begon ik boeken in het engels te lezen, omdat ik dat 1) prettiger vond, het voelde natuurlijker en 2) de Nederlandse variant was nog niet uit, onvindbaar, of zou nooit gemaakt worden. 
In de derde ging dit patroon verder. Ik las boeken waarin dingen zo mooi beschreven waren dat ik volledig opging in het verhaal. Ik huilde als een geliefd karakter werd gedood, en als ik dat boek dan uit had was ik vaak in een soort van trance. Ik moest weer wennen aan de gewone wereld. Ik stalkte schrijvers online om te weten wanneer ze nou eindelijk dat volgende deel zouden uitbrengen, en als dat nog lang niet zou gebeuren verzon ik mijn eigen ideeën voor een tweede deel. Ook kwamen er veel boeken waarin je een downer ending hebt, of waarin de hoofdpersoon wel wint maar er voor altijd heel veel schade aan overhoudt. Daarnaast begon ik het tegen het eind van de derde leuk te vinden om boeken te lezen waarin de hoofdpersoon wel wint, maar waar je dan niet helemaal zeker bent of dat eigenlijk wel zo'n goed iets was. Dus de dingen die ik lees zijn steeds dieper geworden, en ook wat moeilijker. Het enige wat niet echt is veranderd is het genre. Dat is wel grotendeels hetzelfde gebleven, het blijft in de Fantasy-hoek zitten.

Dat was het dus over boeken die ik geweldig vind. Maar iedereen heeft boeken die je niet zou lezen, ook al kreeg je er een miljoen euro voor. Voor mij waren dat de heel realistische verhalen. Dezen brachten mij zelden in dezelfde vervoering als het fantasygenre, waar schrijvers een compleet nieuwe wereld in konden creëren, waardoor ik even weg kon uit deze saaie, realistische wereld. De realistische verhalen ging dit een stuk moeilijker. Zeker die klassieke 'meidenboeken', die alleen maar gingen over relaties, deden me echt niets. Dat kwam omdat ik het gewoon niet interessant of leuk vond. Relaties vind ik wel oke in een boek, maar dat mag niet het enige zijn waar een boek over gaat. 

Dan zijn we nu aangekomen in de bovenbouw. Mijn leessmaak is nog ongeveer hetzelfde als aan het eind van de derde. 
Ik denk dat mijn leesniveau ergens tussen de drie en de vier inzit, maar nog iets meer naar de drie toe. Nu is dit nogal moeilijk in te schatten aangezien het grootste deel van de boeken doe ik lees zich afspelen in een of andere magische wereld, of in een duistere variant van deze wereld. Hierdoor zit alles dus buiten het alledaagse leven van jongeren, maar kan het ook nooit in de wereld van volwassenen zitten. Ik bedoel, het is voor niemand alledaags om erachter te komen dat je geesten kan zien en doden tot leven kan wekken, en dan vervolgens moeten ontsnappen aan de organisatie die met jouw genen heeft gerommeld, waardoor je krachten veel te sterk zijn geworden, vervolgens te denken dat je veilig bent bij anderen, die uiteindelijk veel erger zijn dan die eerste organisatie. 
Dan komen we uiteindelijk aan bij mijn verwachting van de toekomst. Ik zie er eigenlijk best wel tegenop om te gaan lezen voor de lijst. Dit is vooral omdat ik, voorzover ik nu kan zien, een volledig nieuwe leessmaak moet gaan ontwikkelen. Er zijn namelijk maar erg weinig Nederlandse schrijvers die goede Fantasy schrijven. Op de site staan ook om precies te zijn 2 toekomstromans, en die zijn niet eens zo onrealistisch. Nederlandse fantasy voor volwassenen is amper aanwezig, zeker als je het vergelijkt met de vele oorlogsromans en ontwikkelingsverhalen. Helaas vind ik die dan weer minder leuk.
Ik ben heel bang dat ik door het verplicht lezen van moeilijke boeken met thema's die ik niet leuk vind nooit meer wil lezen, terwijl ik nog zoveel leuke jeugdboeken wil lezen.  Dus als iemand een suggestie heeft voor Nederlandse Fantasy, laat het me weten!

-Hasse

P.S: Als je nog een ander leuk Fantasy, Sci-Fi of Dark Fantasy boek weet, laat het me ook weten. ;)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten