Boekrecensie
Alles wat er was - Hanna Bervoets
Januari 2013, 1e druk
Atlas Contact, Uitgeverij
283 pagina's
Genre: psychologische roman, apocalyps
Samenvatting
Merel is met een filmcrew in een school, als er een enorme knal buiten klinkt. Op last van de autoriteiten moet iedereen blijven zitten waar hij zit. Merel zit vanaf dat moment met nog zeven anderen opgesloten in het gebouw waar een ondoordringbare dikke mist omheen hangt. Niemand weet wat er exact aan de hand is, maar ze besluiten de instructies op te volgen en te blijven zitten waar ze zitten. Er is voorlopig water, de elektriciteit doet het en er is genoeg leesvoer aanwezig in de klaslokalen en de schoolbibliotheek .
Merel vindt een agenda, die ze als soort van dagboek gaat gebruiken.
Boven alle hoofdstukken staat dan ook vermeld de hoeveelste dag het is. Een persoon verdwijnt al snel. De andere zeven zijn Merel, Barry en Leo (die van de televisiezijde komen) Natalie en haar zoon, de 8-jarige Joeri, Kaspar (de onderwijzer van Joeri) en Kalyem (de conciƫrge van de school). Ze hebben helemaal geen contact met de buitenwereld en ze vragen zich natuurlijk wel af wat er buiten is gebeurd. Leo is populair onder de bewoners. In het begin draait alles om het jongetje Joeri dat het leven in de brouwerij brengt. Hij zorgt dat er gespeeld wordt. Maar gaandeweg komen er spanningen onderling. Dat heeft bijvoorbeeld te maken met het verdelen van voedsel en de behoefte aan seks. Op dag 21 vindt Merel een buisje waarin medicijnen hebben gezeten voor iemand die onder grote psychische spanningen lijdt. Ze vertelt dat wel tegen Barry, die een van haar beste vrienden is. Dan valt de elektriciteit uit, wat ook weer voor spanningen zorgt. Natalie brengt vaak de nachten door in het lokaal van Kasper, de onderwijzer van Joeri. Joeri voelt zich dan buitengesloten door twee mensen uit zijn directe omgeving (zijn moeder en zijn meester) en zoekt zijn toevlucht tot Merel. Ze begrijpt later dat hij dit doet om zijn moeder een beetje jaloers te maken. Hij vraagt Merel met hem met een mat van de trappen in de school te glijden. Het gaat natuurlijk mis en Joeri breekt zijn arm. Hijheeft een open , gecompliceerde breuk, wat later verergerd tot koudvuur. De arm wordt zwart en moet worden geamputeerd.
Natalie en Kaspar verlaten het gebouw met Joeri, die waarschijnlijk al dood is.
De dagen daarna wordt het sexleven van Merel, Leo en Barry steeds ingewikkelder. Het komt erop neer dat iedereen met iedereen sex heeft.
Uiteindelijk lijkt het alsof Merel zwanger is van Leo, waardoor de spanningen tussen hen en Barry hoger worden. Deze wil niet verder leven, en na het schrijven van een brief aan Leo, gaat hij ook dood. Het lijkt erop alsof Kaylem hem daarmee heeft geholpen.
Nadat Merel een paar dagen buiten bewustzijn is geweest, blijkt dat Kaylem en Leo Barry aan het opeten zijn, op het initiatief van Kaylem. Merel neemt wraak door hem te wurgen, en omdat het eten allang op is, eten ze hem ook op.
Uiteindelijk blijkt dat Leo de pillen slikte, en hij zegt dat hij hulp gaat halen. Hij laat een paar pillen achter voor Merel. In het laatste hoofdstuk blijkt dat Merel alle pillen tegelijkertijd heeft opgegeten, en er volgt een heel verwarrend einde.
Recensie
Alles wat er was
Het boek 'Alles wat er was' door Hanna Bervoets is een psychologische roman. Het beschrijft wat er gebeurt met mensen als ze voor een ongelimiteerde tijd in een gebouw moeten blijven, waar maar een bepaalde hoeveelheid voedsel aanwezig is. Ik verwachtte dat het depressief zou worden, maar in werkelijkheid was het zoveel erger.
Ik vond het een heel goed boek. Er gebeurde vele onverwachte dingen, dus er zat echt een doorlopend verhaal in. Daarnaast zorgde de structuur van het boek ervoor dat je altijd bleef puzzelen. Ieder hoofdstuk begint namelijk met het nummer van de dag, maar de dagen volgen elkaar niet chronologisch op. Maar het is zo geschreven dat je nog steeds het verhaal in een soort van logische volgorde leest. Maar tegelijkertijd zorgt dit ervoor dat het ook leuk is om het verhaal te herlezen, omdat je dan ongeveer de context van de dagen hebt.
Ook hebben alle karakters goede ontwikkeling, vooral de hoofdpersonen. Je ziet duidelijk dat ze aan het begin van het boek nog redelijk normaal zijn, maar hoe verder je komt in het boek hoe vreemder ze worden. Het manifesteert zich op verschillende manieren. Zo worden mensen boos om niets, anderen worden zeer depressief, en weer anderen draaien gewoon door. Aan het begin van het boek slapen ze nog met zijn allen in de gymzaal, bang voor het donker in de school, en zeurt er soms nog iemand over dat ze het eten niet lekker vinden. Aan het eind van het boek zijn ze echter ver uit elkaar gegroeid, en eten ze zonder heel veel moeite mensenvlees, en uitgekotst mensenvlees. Ook komen er op een gegeven moment vreemde scenes tussendoor, die heel vrolijk lijken. Later blijkt dat de hoofdpersoon gewoon een overdosis extreem sterke antidepressiva had genomen, en dat het hallucinaties waren.
Dit boek zit vol met onverwachte ontwikkelingen, die vaak een draai nemen naar het gruwelijke. Dus als je houdt van een boek dat je echt laat puzzelen, en wat basically een grote mindf*ck is, dan is dit echt iets voor jou.
Persoonlijk houd ik wel van dat soort dingen, en het gruwelijke aspect schrikt me nooit echt af, dus ik vond het een heel goed boek, wat ook erg interessant was.
- Hasse
Bronnen:
http://www.scholieren.com/boek/12490/alles-wat-er-was/zekerwetengoed (voor de samenvatting, die ik ook nog een beetje heb aangepast)
http://www.goodreads.com/book/show/16138341-alles-wat-er-was (voor de info)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten